STERRENWERK TECHNIEK
informatie:
Geheel in kleur
formaat A4
20-28 pagina’s per deel
materialensets van diverse leveranciers zijn te gebruiken
incl. handleiding en hulpkaarten
bijlagen:
10-12 elektr&bew inhoudsopgave
10-12 elektr&bew voorbeelden
10-12 transp&bew inhoudsopgave
10-12 transp&bew voorbeelden
8-10 bouw&constr inhoudsopgave
8-10 bouw&constr voorbeelden
8-10 transp&bew inhoudsopgave
8-10 transp&bew voorbeelden
Handleiding
 
Sterrenwerk Techniek daagt de meest begaafde leerlingen uit
In Sterrenwerk Techniek doen we een groot beroep op de creativiteit en denkvermogens van de leerling. Er zijn veel pittige onderzoeksmogelijkheden en reële problemen rond de gebruikte technische onderwerpen aanwezig in de verschillende werkboekjes. Leerlingen denken bijvoorbeeld na over de werking van apparaten of ontwerpen en bouwen hun eigen kermisattracties.

Gedurende alle bouwopdrachten verzamelt de leerling kennis en/of materiaal voor een digitale eindpresentatie. Deze presentatie kan leiden tot discussie en (zelf)reflectie op de door de leerling gekozen aanpak.

Voor wie is Sterrenwerk Techniek geschikt?
Sterrenwerk Techniek is geschikt voor plus- en hoogbegaafde leerlingen. Dit is zeer pittig en uitdagend materiaal. Cognitief (hoog)begaafde kinderen van 8 t/m 12 jaar kunnen hier urenlang mee worden uitgedaagd.

Waaruit bestaat Sterrenwerk Techniek?
De serie is opgebouwd uit:
- 2 werkboeken voor groep 4, 5 en 6: Transport en beweging en Bouwen en constructies
- 2 werkboeken voor groep 6, 7 en 8: Transport en beweging en Elektriciteit en beweging.

De werkboeken zijn geheel in kleur en voorzien van veel foto's en tekeningen. Leerlingen zijn met een werkboek Sterrenwerk, incl. de bouw- en ontwerpopdrachten 20 – 30 lesuren bezig, bijv. 6 weken van 3 – 5 uur per week.SLO-criteria voor leermiddelen hoogbegaafden
In de werkboekjes wordt naast techniek ook aandacht besteed aan taal, rekenen en informatie zoeken. Uiteraard binnen de context van het onderwerp. Deze vakoverstijgende aanpak is één van de SLO-criteria voor lesmateriaal voor hoogbegaafden. Deze lijst met criteria is uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling van de vier werkboeken.

In deze criteria staat ook dat een groot beroep op de creativiteit van de leerling (binnen techniek bijv. ‘het ontwerpend vermogen’) moet worden gedaan. Zo zitten in elk werkboek tenminste 5 experimenten (voornamelijk pittige bouwopdrachten waar leerlingen zonder de stap-voor-stap bouwtekeningen) en tenminste 2 ontwerpopdrachten.

Materialen van Fischer Technik School, Lego en anderen
In de werkboeken staan geen uitgewerkte bouwtekeningen met bijvoorbeeld Fischer Techniek of LEGO. Deze keuze hebben wij bewust gemaakt, omdat het materiaal uitdagend moet zijn en niet uit ‘nabouwen van modellen’ moet bestaan. De opzet is daarom zo dat u zelf bepaalt met welke materialen leerlingen bouwen. 

Hulpkaarten beschikbaar!
Nu beschiklbaar: gelamineerde hulpkaarten (zoals de hulpbladen in de handleiding), om leerlingen te ondersteunen bij het experimenteren bij de opdrachten. Hierop staan de belangrijkste bouwkenmerken uit een werkboek, zoals bepaalde overbrengingen (tandwielen, ketting, wormwiel, kroonwiel) en constructies (boog, driehoek).

Science op de basisschool
In nummer 9, 2012, van het vakblad JSW (Jeugd in School en Wereld) wordt de aandacht voor onderzoeksvaardigheden in de basisschool nog eens uitgelicht. Het zelfstandig leren uitvoeren van een onderzoek is in alle basisschoolgroepen een doel op zich, maar het is ook een middel om kennis te verwerven in bètawetenschappen. Het verbeten van de attitude van kinderen t.a.v. bètawetenschappen is hieraan onlosmakelijk verbonden. Het is waardevol dat kinderen plezier krijgen in (natuur en) techniek én in een planmatige manier van leren waarbij zij zelf de motor zijn.

Schoolsupport denkt dat u met Sterrenwerk Techniek een motor tot leren heeft gevonden!

Zoekt u hulp bij de implementatie van techniek op uw school of van Sterrenwerk Techniek op uw school in het bijzonder?
Dat kan! Wanneer u hoge drempels ervaart bij de implementatie van techniek, dan zijn 'helpende handen' welkom. Schoolsupport heeft voor Sterrenwerk Techniek een afspraak met Ynze van der Spek van Slimme Handen. Doel van zijn implementatietraject is: het aanbieden van een startworkshop en terugkommoment om techniek voor meer- en hoogbegaafde leerlingen goed en goed georganiseerd geïmplementeerd te krijgen in de school, met ondermeer de inzet van Sterrenwerk Techniek voor deze leerlingen. De kosten hiervoor vindt u hieronder.
U kunt hem ook inschakelen voor adviestrajecten op het gebied van wetenschap- en techniek onderwijs.


Art.Nr. EAN Omschrijving Adviesprijs Order
SWT01Sterrenwerk Techniek 8 - 10 jr, transport en beweging (set 5 st.)€ 14,95
SWT06Sterrenwerk Techniek 10 - 12 jr, elektriciteit en beweging (set 5 st.)€ 14,95
SWT11Sterrenwerk Techniek, antwoordenboek A (8-10 jaar)€ 7,50
SWT12Sterrenwerk Techniek, antwoordenboek B (10-12 jaar)€ 7,50
SWT50Sterrenwerk Techniek Startset, 4 x 5 werkboeken + antwb A & B€ 67,50
SWT02Sterrenwerk Techniek 8 - 10 jr, bouwen en constructies (set 5 st.)       € 14,95
SWT05Sterrenwerk Techniek 10†- 12 jr, transport en beweging (set 5 st.)€ 14,95

Kerndoelenverantwoording:

42 De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.
44 De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.
45 De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.
Recensies
Gemiddelde beoordeling van onze klanten :
Leuk
Muilwijk / vrijwilliger techniekles plusgroep / basisschool
Gewerkt met "Transport en beweging". Inspirerend en uitdagend materiaal met veel aanknopingspunten voor eigen inbreng van docent en leerlingen.

De keuze voor Fisher Technik is minder gelukkig. De meeste kinderen kennen dit spul niet, waardoor er erg veel tijd verloren gaat aan gezoek naar passende onderdelen. Lego zou m.i. beter werken.

Noot van de uitgever: U kunt zelf bepalen welke materialen u inzet. Fischer Technik is een optie.

 

Anderen bekeken ook:
Sterrenwerk EngelsSterrenwerk Engels

lees meer Lees Meer
Sterrenwerk RekenenSterrenwerk Rekenen

lees meer Lees Meer
Sterrenwerk Natuur en WetenschapSterrenwerk Natuur en Wetenschap

lees meer Lees Meer
Sterrenwerk TaalSterrenwerk Taal

lees meer Lees Meer
... omdat onderwijs ook Šnders kan