DOE DE HUSSEL
informatie:
kaartspel
groep 4 t/m 7
begrijpend lezen
zelfcorrigerend
bijlagen:
Handleidingskaart Doe de hussel
 

Doe de hussel en leg zinnen in de goede volgorde tot een logisch verhaal!


Elk Doe de hussel-spel bevat meerdere series kaarten om zinnen in een goede volgorde te leggen zodat er een logisch verhaal volgt. Leerlingen husselen zinnen van links naar rechts zodat ze uiteindelijk tot een goed verhaal komen. Elke spe(e)lset bevat 96 zinnen waarmee leerlingen zowel begrijpend lezen als de woordenschat oefenen van de betreffende groep. Elk goed gevormd verhaaltje laat op de achterkant een oplossingswoord zien!

Voor welke leerlingen is Doe de hussel geschikt?
Doe de hussel is geschikt voor leerlingen in groep 4 t/m 7 (in België vanaf klas 2) en in de RT. Doe de hussel is een zelfcorrigerend spel dat op een leuke en snelle manier de bekende cito-oefenvorm ‘husselverhalen’ traint. Ideaal voor korte momenten tussendoor, de weektaak of het zelfstandig werken. Het spel kan individueel worden gespeeld, maar ook in tweetallen of kleine groepjes. Ook geschikt voor klassikale bespreking.

(Cito)training met Doe de hussel is fun en effectief
Doe de hussel oefent het herkennen van een goede zinsvolgorde binnen een verhaal. Uit een vier,- zes,- of achttal kaarten dient de leerling de goede volgorde van zinnen af te leiden. In reguliere begrijpend leesmethodes en toetsen zien we deze husseloefeningen ook terugkomen. Doe de hussel speelt de leerling alleen of samen op het niveau van groep 4, 5, 6 of 7. Het spelen van 1 serie duurt hooguit enkele minuten. De leerling werkt dan actief en gericht aan zinsbegrip, woordbegrip, verwijswoorden en signaalwoorden. De kinderen kunnen individueel of in kleine groepjes werken. Doordat een doosje meerdere series bevat, kunt u de series over (groepjes) kinderen verdelen en laten rouleren.

Hoe werken leerlingen met Doe de hussel?

Bekijk hier de video over Doe de hussel:

Doe de hussel is een spel dat bestaat uit 48 kaarten met op elke voorkant van een kaart 2 zinnen voor 2 verschillende verhaaltjes (gekenmerkt door kleur) en op de achterkanten de te verzamelen letters voor het oplossingswoord. Voor groep 4 zijn het 12 series van 4 kaarten (dus 24 verhaaltjes). Voor groep 5 zijn het 3 series van 4 kaarten en 6 series van 6 kaarten (dus 18 verhaaltjes). Voor groep 6 zijn het 4 series van 6 kaarten en 3 series van 8 kaarten (dus 14 verhaaltjes). Voor groep 7 zijn het 6 series van 8 kaarten (dus 12 verhaaltjes). Elke serie van dat ‘x aantal kaarten’ is een spelletje op zich!

Het spel gaat als volgt:

• Schud de kaarten met dezelfde kleur zinnen (ook aangegeven met een nummer) 
• Lees de zinnen op de kaartjes aandachtig en zorgvuldig 
• Hussel de zinnen tot een logisch verhaal
• Leg de kaartjes van links naar rechts voor je neer
• Keer nu de kaarten om voor het oplossingswoord…
  (keer om van rechts naar links, niet van boven naar beneden)
• Goed gedaan!? Speel ook het tweede verhaal op de kaartjes!

Waaruit bestaat Doe de hussel?
Doe de hussel bestaat uit 4 doosjes: een doosje voor groep 4, eentje voor groep 5, eentje voor groep 6 en een doosje voor groep 7. Daarnaast is er ook een box te bestellen waarin alle spellen verzameld zijn, inclusief de handleidingkaart. 

 

IB/RT sets en Schoolsets
Naast de losse spellen is Doe de hussel ook als IB/RT-set en als Schoolset te bestellen. De IB/RT-set (DDH50) bevat alle losse spellen (Doe de hussel voor groep 4, 5, 6 en 7) in een handige plastic opbergdoos. Bestelt u de Schoolset (DDH52)? Dan ontvangt u drie maal de IB/RT-set (u ontvangt 3 opbergdozen, gevuld met in totaal 12 spellen). Bovendien profiteert u van een aantrekkelijke set-korting wanneer u deze sets aanschaft.

 

 


Art.Nr. EAN Omschrijving Adviesprijs Order
DDH52Doe de hussel Schoolset (3 x IB/RT-set)€ 100,50
DDH50Doe de hussel IB/RT-set (4x1 ex.) incl. box€ 36,50
DDH949789086646241Doe de hussel - groep 4€ 9,95
DDH04Doe de hussel - groep 4 (5 ex.)€ 41,50
DDH959789086646258Doe de hussel - groep 5€ 9,95
DDH05Doe de hussel - groep 5 (5 ex.)€ 41,50
DDH969789086646265Doe de hussel - groep 6€ 9,95
DDH06Doe de hussel - groep 6 (5 ex.)€ 41,50
DDH979789086646272Doe de hussel - groep 7€ 9,95
DDH07Doe de hussel - groep 7 (5 ex.)€ 41,50

Kerndoelenverantwoording:

8 De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het schrijven van een brief, een verslag, een formulier of een werkstuk. Zij besteden daarbij aandacht aan zinsbouw, correcte spelling, een leesbaar handschrift, bladspiegel, eventueel beeldende elementen en kleur.
Recensies
Gemiddelde beoordeling van onze klanten :
Zinvol
Jeroen Rouwendaal / Uitgever educatieve materialen / Citotrainer Nederland
Een goede voorbereiding op Citotoetsen, waarin dit soort opdrachten ook voorkomen (bijvoorbeeld: wat is de eerste zin?). Na elk verhaal 1x gemaakt te hebben, is de leerling wel klaar, maar de spellen hebben gelukkig voldoende verhalen.
uitdagend
Yvonne / RT-er / Het Leerpunt Oss
Kinderen mogen bij mij een of twee setjes kaarten maken per keer. Dat vinden ze allemaal veel te weinig. Het liefst zouden ze het hele doosje in een keer maken. Doe de Hussel, laat goed zien hoe een tekst is opgebouwd.Het is een goede aanvulling op de lessen en de kinderen vinden het heel leuk om te doen.
leuk!
Lies / Logopediste / Het logohuisje
Leuk materiaal! Goed om kinderen een opbouw van een verhaal te leren ontdekken en aan te leren. Ook het verklaren van verwijswoorden kan je hier goed mee oefenen. Het is aantrekkelijk materiaal met een leuke opbouw. Je kan er zelf ook nog heel wat andere doelen aan koppelen, zoals het verzinnen van een titel, het verhaal uitbreiden, ...
Aanrader
Els Mens / RT' er / OBS de Achtbaan
Uitstekend spel om een oefenmoment af te sluiten. Kinderen vinden het leuk, het is zelfcorrigerend en kan in een paar minuten worden gespeeld. Kinderen oefenen spelenderwijs met verwijswoorden en met de logica in de opbouw van een verhaal. Ook goed te gebruiken in de klas. Ook al is de uitdaging weg als ze alle verhaaltjes eenmaal een keer gedaan hebben. Desalniettemin een aanrader!
duidelijk
remedial teacher / Leerbeer
Met dit spel kunnen kinderen op een inzichtelijke manier oefenen voor de cito opgaven om verhaaltjes kloppend te maken. Door de kaartjes te wisselen en voor te lezen leren ze om zichzelf te controleren. Kinderen die het lastig vinden ontdekken wat er gebeurt als je kaartjes wisselt.

 

Anderen bekeken ook:
DraaiTaalDraaiTaal

lees meer Lees Meer
SpellingtorenSpellingtoren

lees meer Lees Meer
... omdat onderwijs ook Šnders kan