2040 - EEN VERHAAL OVER OORLOG EN VERZET
informatie:
geschiedenis
10 t/m 14 jaar
mens & maatschappij
 
Lotte (14) weet het echt wel. Ze moet nodig beginnen aan het schrijven van de toespraak die ze morgen, op 4 mei 2040, moet houden op de Dam in Amsterdam. Bij de groots opgezette herdenking, honderd jaar na de Tweede Wereldoorlog, is zij uitgekozen om iets te zeggen. Vijfhonderd woorden mag ze uitspreken en dat moeten vijfhonderd Perfecte Woorden zijn. Buiten stormt het. Binnen in haar ook. Waar vindt ze de juiste woorden?

Terwijl Lotte worstelt met de tekst voor haar toespraak, krijgt ze via gesproken berichten hulp van haar oma. Ze moet volgens oma een oude VR-bril opzetten. Lotte zet de bril op en beleeft en leert heel veel. Niet alleen over de Tweede Wereldoorlog en haar familie, maar vooral ook over haar eigen leven en zichzelf.

Dit boek brengt op een subtiele manier je eigen leven in verbinding met het verleden. Het vraagt naar wie je bent en wat je doet. 

Geschreven door Mireille Geus. Zij won in 2006 de Gouden Griffel met haar boek Big. 
Het verhaal van Lotte is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis: het verzetswerk vanuit de Koepelkerk in Amsterdam. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat in deze kerk het Algemeen Hoofdkwartier van de OD werd gevestigd onder leiding van jhr. Pieter Six. Mireille Geus heeft voor haar boek mede gebruik gemaakt van het familiearchief van de familie Westerveld. Heijmen Westerveld was koster van de Koepelkerk en vervulde een belangrijke rol in die oorlogsjaren.


Art.Nr. EAN Omschrijving Adviesprijs Order
MNBOOV00197890437047862040 - Een verhaal over oorlog en verzet€ 14,95
Recensies

 

... omdat onderwijs ook Šnders kan