ABCDE-TWEE (VO)
informatie:
totaalpakket tekstbegrip (begrijpend lezen) voor de Referentieniveaus Taal 1F en 2F op 5 niveaus met opdrachten
per niveau 36 tekst- en opdrachtkaarten
handleiding
incl digi-omgeving
verschillende tekstsoorten
bijlagen:
Voorbeeld opdrachtkaart (achterkant)
Voorbeeld opdrachtkaart (voorkant)
Voorbeeld stappenkaart
Voorbeeld tekstkaart
Inhoud handleiding
Verdeling tekstsoorten
Voorbeeld handleiding
Voorbeeld opdrachtkaart (achterkant)
Voorbeeld opdrachtkaart (voorkant)
Voorbeeld stappenkaart
Voorbeeld tekstkaart
Kostencalculator
Artikel Duurzaam Onderwijs over leesonderwijs
 
Leerachterstanden begrijpend lezen? Met ABCDE-TWEE pakt u die aan. ABCDE-TWEE biedt een maximum aan maatwerk en vraagt een minimum aan begeleiding. Leerlingen oefenen gericht met teksten op hun eigen niveau. Zo blijven ze niet achter de trein aanhollen die ze in het verleden hebben gemist, maar sluiten ze na verloop van tijd weer aan bij hun leeftijdgenoten.

Waarom ABCDE-TWEE?

 • Het pakket biedt een doorlopende leerlijn basisonderwijs – voortgezet onderwijs met 180 zakelijke en fictionele teksten, verdeeld over de tekstsoorten uit de Referentieniveaus 1F en 2F.
 • Aanpak op basis van recent wetenschappelijk onderzoek naar kennisontwikkeling (Donald Hirsch), hardop denkend leren lezen (Jeffrey Wilhelm) en de effectiviteit van leesstrategieën (Kees Vernooy, Paul Filipiak).
 • Voor elke leerling een eigen route. Het pakket is verdeeld in aparte niveaus A, B, C, D en E. De leerling kiest binnen zijn niveau onderwerpen die hem aanspreken. Gaat hij goed vooruit, dan switcht hij naar een hoger niveau. Is het niveau toch te hoog gegrepen, dan zet hij eerst tijdelijk een stapje terug.
 • Efficiënte werkwijze: De leerlingen werken zelfstandig, kijken hun werk na en houden hun scores bij. De teksten en opdrachten staan op kaarten die onder de leerlingen rouleren. Daardoor heeft u genoeg aan één of enkele sets en is ABCDE-TWEE een voordelig pakket.Mogelijke individuele routes door ABCDE-TWEE

Voor wie is ABCDE-TWEE bedoeld?
Door de flexibele opzet is ABCDE-TWEE geschikt voor uiteenlopende groepen leerlingen: in het praktijkonderwijs, in steunlessen aan groepjes lwoo-leerlingen, in het kader van remedial teaching aan individuele leerlingen en binnen de lessen Nederlands (klassikaal of voor differentiatie), om maar wat mogelijkheden te noemen.
Het totaalpakket ABCDE-TWEE is de opvolger van ABCDE… Ik begrijp het! Dit pakket was gemaakt voor het basisonderwijs. Een enkel onderwerp en sommige tekeningen waren daardoor wat kinderlijk. Maar ABCDE-TWEE richt zich met nadruk op het voortgezet onderwijs aan leerlingen tot 16 jaar. Dus ook qua teksten en illustraties.

De teksten van ABCDE-TWEE zijn ook bruikbaar in het kader van RALFI-lezen.
Verder biedt het pakket handvatten voor woordenschatontwikkeling volgens de PLWL-aanpak (Pratend en Lezend Woorden Leren), waarbij nieuwe woorden in zinnen en teksten worden aangeleerd.
De moeilijkheidsgraad van de teksten voor de vijf niveaus van ABCDE-TWEE en de eisen
van de Referentieniveaus Taal voor het lezen van zakelijke en fictionele teksten


Waaruit bestaat ABCDE-TWEE?

 • Er zijn tekst- en opdrachtkaarten op vijf niveaus: A, B, C, D en E. Per niveau zijn er 36 teksten.
  Voor basisscholen die werken met ABCDE-TWEE bestaat er ook een serie van 18 AA-kaarten (voor leerlingen die technisch lezen op avi-niveau M4-E5). Meer informatie over deze AA-kaarten vindt u in de beschrijving van ABCDE-TWEE onder onze uitgaven voor het basisonderwijs.
 • Een deel van de kaarten is bruikbaar als toetsen (7 van de 36 kaarten van elk niveau). De antwoorden bij de toetsen staan niet in het antwoordenboek maar in de handleiding die u los bestelt.
 • De leerlingen kijken alle andere opdrachten zelf na met behulp van het antwoordenboek bij het niveau.
 • Op de stappenkaarten vindt de leerling de vaste stappen die hij leert te zetten voor, tijdens en na het lezen (de leesstrategieën voorkennis gebruiken, voorspellen, verbeelden en vragen stellen).
 • De methodesite bevat o.a. hulp voor de leerling voor, tijdens en na het lezen. Belangrijk daarbij zijn de filmpjes met voorbeelden van hardopdenkend lezen.
 • Van alle teksten zijn geluidsopnamen beschikbaar op de methodesite. Het meelezen met geluidsopnames stimuleert het vlot lezen, een voorwaarde om je te kunnen concentreren op de hoofdzaken. Verder is het kunnen meelezen een uitkomst voor dyslectische leerlingen.
 • Voor de leraar/begeleider zijn er opbergkisten, een beknopte handleiding met o.a. een verantwoording, ‘werken met’, scorebladen en de antwoorden bij de toetskaarten, en enkele digitale tools op de methodesite.

ABCDE-TWEE: voor iedere leerling een eigen route om tóch goed te leren lezen.

Kennismaken?

 • Bestel de uitgebreide methodebrochure ABCDE-TWEE (code FOL11) of bekijk de brochure online.
 • De kennismakingsmap VO geeft een volledig beeld van de tekst- en opdrachtkaarten, de niveaus en de werkwijze in de praktijk.
 • Verder kunt u een zichtzending bestellen. Deze bevat onder meer eenderde van de kaarten van elk niveau, het antwoordenboek van elk niveau, licenties voor gebruik van de methodesite en de handleiding. U ontvangt de zichtzending zes weken in bruikleen en kunt het materiaal dan met uw leerlingen uitproberen. Na zes weken wordt de zichtzending weer bij u opgehaald.
 • Overigens kunt u alle titels bestellen met recht van retour.

Voordelig bestellen
U kunt op verschillende manieren profiteren van prijsvoordelen door sets te bestellen in plaats van losse producten:

 • de basisset BGT63 met alle niveausets, de handleiding en een set van 5 scheur/werkschriften met overtrekpapier (bijna € 150 voordeel)
 • de schoolset BGT66 met 2x alle niveausets, 5x de handleiding en een set van 30 scheur/werkschriften met overtrekpapier (bijna € 300 voordeel)

Een niveauset bestaat uit 36 tekstkaarten, 36 opdrachtkaarten, 6 uitleg-/stappenkaart, 3x de antwoordenboekjes en een certificaat voor activering van een schoollicentie voor de methodesite. Deze licentie is een jaar geldig. Daarna dient u een nieuwe jaarlicentie voor het betreffende niveau aan te schaffen.

Let op: De antwoordenboeken van de niveaus bevatten niet de antwoorden bij de toetsopdrachten. Deze vindt u in de handleiding die u los bestelt.


Art.Nr. EAN Omschrijving Adviesprijs Order
BGT01ABCDE 2 niveauset A (incl. 3x antwoordenboek)€ 225,00
BGT02ABCDE 2 niveauset B (incl. 3x antwoordenboek)€ 225,00
BGT03ABCDE 2 niveauset C (incl. 3x antwoordenboek)€ 225,00
BGT04ABCDE 2 niveauset D (incl. 3x antwoordenboek)€ 225,00
BGT05ABCDE 2 niveauset E (incl. 3x antwoordenboek)€ 225,00
BGT310ABCDE 2 Handleiding VO met toetsantwoorden€ 34,50
BGT41ABCDE 2 Kennismakingsmap VO€ 29,50
BGT63ABCDE 2 Basisset VO A-E€ 995,00
BGT219789086644018ABCDE 2 Antwoordenboek A€ 9,95
BGT229789086644025ABCDE 2 Antwoordenboek B€ 9,95
BGT239789086644032ABCDE 2 Antwoordenboek C€ 9,95
BGT249789086644049ABCDE 2 Antwoordenboek D€ 9,95
BGT259789086644056ABCDE 2 Antwoordenboek E€ 9,95
BGT51DABCDE 2 jaarlicentie methodesite A€ 75,00
BGT52DABCDE 2 jaarlicentie methodesite B€ 75,00
BGT53DABCDE 2 jaarlicentie methodesite C€ 75,00
BGT54DABCDE 2 jaarlicentie methodesite D€ 75,00
BGT55DABCDE 2 jaarlicentie methodesite E€ 75,00
BGT63Djaarlicentie methodesite VO A-E€ 275,00

Recensies

 

Anderen bekeken ook:
Kokkel-reeks (VO)Kokkel-reeks (VO)

lees meer Lees Meer
Zinder (VO)Zinder (VO)

lees meer Lees Meer
... omdat onderwijs ook Šnders kan