Klik hier als u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen en online wilt bekijken.

05-12-2013
Ligt het accent in de onder- en middenbouw sterk op lezen, schrijven en spelling en onderschatten we daarmee niet het belang van taalbeschouwing (ook mondeling!) en creatief schrijven voor de taalontwikkeling? In deze nieuwsbrief attenderen we u graag op mondelinge taalbeschouwing met De Spraakwaterval, met activiteiten tussendoor om leerlingen 'sprekend' te laten oefenen aan de hand van expressie-, assertiviteits- en 'socemo' opdrachten. Om 'spreken te verbinden met begrijpend lezen' biedt de methodesite van ABCDE-TWEE  hardop-denkend-lezen mogelijkheden. Voor creatief schrijven - product taalgebruik ontwikkelt veel taalvaardigheden! - vindt u diverse uitgaven met originele, uitdagende schrijfopdrachten. En Sterrenwerk Taal als pluswerk taal. Genoeg te beleven in deze nieuwsbrief?

Spreekvaardigheid oefenen
De Spraakwaterval biedt kant-en-klaar materiaal voor de oefening van spreekvaardigheid en daarmee de taalontwikkeling van uw leerlingen. Voor leerkrachten die weleens met de handen in het haar zitten als ze hun leerlingen een creatieve, originele en waardevolle spreekopdracht willen aanbieden is er nu de oplossing. Geen versleten thema’s voor saaie spreekbeurten, maar goede tussendoor-activiteiten met interessante invalshoeken, in 3 verschillende mappen voor ob, mb en bovenbouw. Eigentijds, gevarieerd en individueel inzetbaar!
Het aanbod aan creatieve schrijfopdrachten in Schrijfpalet is actueel, functioneel, divers en motiverend. Deze veelgevraagde serie biedt eigentijdse onderwerpen en veel variatie, gestructureerd aangeboden. De serie Schrijfpalet voor groep 3 t/m 8 is daarmee een flexibel antwoord op de vraag naar zelfstandig schrijfwerk, met creatieve en functionele schrijfopdrachten buiten uw methode om. Bestel zonodig een set met recht van retour.Grip op Grammatica? (en begrip!)
De leesserie Grip op Grammatica legt leerlingen van 8-11 jaar op een eenvoudige manier uit wat grammatica is en wat je ermee kan. De leerlingen raken door de aansprekende onderwerpen geboeid en willen vanzelf meer weten over de behandelde taalregels. Gaandeweg breidt hun kennis van grammatica zich uit. De serie laat leerlingen op een andere manier lezen en maakt zichbaar waaruit zinnen zijn opgebouwd, welke soorten woorden er allemaal zijn, hoe je leestekens gebruikt, wat de functie van voegwoorden is en nog veel meer. Een andere manier om leerlingen te helpen bij taalbeschouwende vaardigheden! Uitdagende plustaken in Sterrenwerk Taal
Sterrenwerk Taal is een serie werkboekjes met uitdagende taaltaken waarmee (hoog)begaafde kinderen zelfstandig hun taalvaardigheid en inzicht in taal verbreden. Sterrenwerk Taal biedt verdiepende taaltaken in een uitdagende vorm: speelse en originele opdrachten, raadsels en puzzels, creatieve en open opdrachten. De leerlingen werken zonder begeleiding. Ze lezen de instructies zelfstandig, maken de opdrachten en kijken hun werk na met het antwoordenboek.Leren schrijven met échte schrijvers!
Wie kan leerlingen beter begeleiden bij het (creatief) schrijven en stellen dan een schrijver? In de nieuwe schrijfopdrachten van Schrijf ze! maken échte schrijvers leerlingen enthousiast en nemen hen aan de hand bij het schrijfproces en het schrijven van verschillende tekstsoorten. Schrijf ze bestaat uit 4 verschillende werkboeken voor groep 5, 6, 7 en 8 (& klas 1 VO), per werkboek 10 tekstsoorten, per werkboek 10 creatieve schrijfopdrachten, ruimte voor feedback en herschrijven en tips en trucs van échte schrijvers.Hardop denkend lezen
ABCDE-TWEE is een moderne en flexibele lesmethode ter vervanging van of ter aanvulling op uw huidige methode begrijpend lezen. De aanpak is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek naar o.a. hardop denkend leren lezen (Jeffrey Wilhelm). Op de online methodesite krijgt de leerling hulp voor, tijdens en na het lezen en zijn filmpjes te vinden met voorbeelden van hardopdenkend lezen. Bij alle delen van de methode ontvangt u de eerste 13 maanden gratis toegang tot de methodesite. Nieuwsgierig?


 
 
 • Spreekvaardigheid oefenen
 • Eigentijds, gevarieerd en individueel inzetbaar!
 • Grip op Grammatica? (en begrip!)
 • Uitdagende plustaken in Sterrenwerk Taal
 • Leren schrijven met échte schrijvers!
 • Hardop denkend lezen

 •  
   


  Sterrenwerk Taal


  ABCDE-TWEE  Nieuwsflits


  QUIZ IT junior - Varkentjes Wassen


  Woorden Spreken