SPELLINGSPRINT
informatie:
auteur: Marijke Theunissen
handleiding, weekkaarten, categoriekaarten, letterkaartjes, kaartjes met klanksymbolen
RT-pakket voor 50 weken
bijlagen:
Inhoudsopgave Spellingsprint
Voorwoord Spellingsprint
TvRT artikel over Spellingsprint
 

Spellingsprint: automatiseren van spellingscategorieën 

Spellingsprint is een kant-en-klaar RT-pakket voor het automatiseren van spellingscategorieën. Het doel van dit pakket is het automatiseren en inslijpen van de spellingcategorieën van groep 4 en 5, zodat leerlingen auditief aangeboden woorden uit het hoofd kunnen opschrijven.

Bij veel kinderen verloopt het automatiseren van de kennis van klanken, letters en spellingregels moeizamer. Dit vraagt om expliciete training van:
- letters, klanken en klankzuivere woorden
- categoriewoorden
- regelwoorden

Spellingsprint traint volgens een strak schema en met een vaste opbouw de bovenstaande aspecten, waarbij elke training herhaling van de reeds geleerde woorden bevat. Vanaf het begin van de training wordt er tevens op elke oefendag gewerkt aan een systematische opbouw die leidt tot het correct spellen van de regelwoorden met open of gesloten lettergreep. Spellingsprint vraagt 3 keer per week begeleiding van telkens een ½ uur. Het vraagt echter geen voorbereiding en kan na een instructie ook gegeven worden door ouders, klassenassistenten of tutoren. Kinderen ontwikkelen met behulp van Spellingsprint een groter spellingbewustzijn en leren klanken, letters en spellingregels automatiseren.

Waaruit bestaat Spellingsprint?
Spellingsprint bestaat uit een kant-en-klaar RT-pakket voor 50 weken: 3 x ½ uur per week oefenen. Het programma bevat voldoende oefenstof voor 2 jaar (door te herhalen en uit te smeren kunt u 2 jaar oefenen met het materiaal). De IB-/RT-set bevat:

 • Handleiding (50 blz. Incl. 2. PL-dictee en Cito als toetsing, opgenomen in instapschema. De toetsen zelf zijn niet opgenomen in de handleiding.) Inclusief kopieerbare werkbladen voor auditieve oefening en dicteebladen.
 • Verschillende grote kaarten:
  - weekkaarten voor 50 weken (3 dagen per week, 30 min. per dag, verschillende startmomenten, 30 weken groep 4, 20 weken groep 5)
  - categorieënkaarten met afbeelding en tekst. 5x 4 soorten, zodat 5 leerlingen tegelijkertijd kunnen oefenen
  - categorieënkaarten zonder afbeelding, met tekst: Op deze kaarten kunnen scholen afbeeldingen / tekst van de eigen methode plakken.
 • Sprintkaartjes, 39 stuks in een boxje (in vijfvoud, om met meerdere leerlingen of ook thuis te kunnen oefenen):
  - kaartjes met klanksymbolen (4 kaartjes: voor lange klank, korte klank, tweetekenklank en medeklinker),
  - letterkaartjes (35 kaartjes: voor letters en tweeklanken).

De schoolset = 3x de IB-/RT-set.
De sprintkaartjes zijn ook los verkrijgbaar als extra set (let op: deze bevat geen weekkaartenset of handleiding).

Voorbeelden van een spellingkaart, dicteeblad, letter- en klankkaart:Over de auteur
Marijke Theunissen is de ontwikkelaar en auteur van Spellingsprint, RekensprintRekensprint Start en Rekensprint Extra. Ze werkt als lid van het Ondersteuningsteam van Samenwerkingsverband PassendWijs in Arnhem en doet daarnaast vanuit De Onderwijsspecialisten onderzoek naar dyslexie en dyscalculie. De Sprintfamilie is ontwikkeld vanuit de praktijk en biedt uitkomst voor een grote groep onderwijsprofessionals. Voor specifieke, inhoudelijke vragen, kunt u contact met haar opnemen via m.theunissen@schoolsupport.nl.

Het artikel dat Marijke Theunissen over Spellingsprint schreef in het Tijdschrift voor Remedial Teaching vindt u hierboven als bijlage. Voor specifieke, inhoudelijke vragen, kunt u contact met haar opnemen via m.theunissen@schoolsupport.nl.

 

Bekijk de informatiefolder over de Sprintreeks: Samen sprinten? Een aanpak die werkt! (FOL08B)

 


Art.Nr. EAN Omschrijving Adviesprijs Order
SST30Spellingsprint IB/RT-set€ 149,00
SST31Spellingsprint Schoolset€ 379,00
SST91Spellingsprint handleiding€ 12,50
SST92Spellingsprint Kaarten€ 95,00
SST93Spellingsprint Sprintkaartjes, 5-delig€ 55,00
SST94Spellingsprint Sprintkaartjes 5-delig + doosjes€ 59,50
Recensies
Gemiddelde beoordeling van onze klanten :
Zeer toegankelijk
Orthotheek PWO / Radboud Universiteit Nijmegen
Van studenten van alle leerjaren van de opleiding Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde vernemen wij lovende woorden. Zij geven bijvoorbeeld aan dat het materiaal zeer toegankelijk is en gemakkelijk toe te passen in praktijksituaties. Daarnaast helpt het studenten om structuur aan te brengen in de begeleiding van een leerling met automatiseringsproblemen. Bovendien geven ook docenten van de Radboud Universiteit Nijmegen aan dat de materialen aansluiten bij de leerbehoeften van zorgleerlingen en dat het gemakkelijk te implementeren is naast een schoolmethode.

 

Anderen bekeken ook:
Rekensprint BasisRekensprint Basis

lees meer Lees Meer
Rekensprint StartRekensprint Start

lees meer Lees Meer
ABCDE-TWEEABCDE-TWEE

lees meer Lees Meer
SpellingkampioenSpellingkampioen

lees meer Lees Meer
... omdat onderwijs ook Šnders kan